Uvažovali ste niekedy, koľko pohybu človek potrebuje na spálenie jednej čokolády? Alebo ako vyzerala prvá čokoláda? A vedeli ste, že kakao sa pestuje najmä v Afrike? 

Nie? Tak potom smelo do nasledujúcich riadkov. Pripravili sme 10 faktov, ktoré obohatia váš všeobecný prehľad. 

Kakao od plodu až po kakaový prášok

1. Kakaové plody sú ovocie

Je kakao ovocie, alebo zelenia, alebo… Čo je vlastne kakaovník? Častá otázka vo svete čokolády. Máme pre vás ale skratku. Rastlina kakaovníka je považovaná za ovocnú rastlinu.  

Kakaové bôby predstavujú semená plodov kakaovníka Theobroma.

Plody v tvare struku sú botanicky klasifikované ako baccate (bobuľovité) a každý struk obsahuje približne 35-50 semien obklopených sladkou dužinou.

2. Afrika je najväčším producentom kakaa

V roku 2021 vyprodukovala až 3,75 milióna ton, čo predstavovalo 70% kakaa z celkovej svetovej produkcie (4,96 milióna ton). Len samotné Pobrežie Slonoviny dodáva na svetový trh približne 30% kakaa.

3. Na 1 Kg čokolády potrebujeme 900 kakaových bôbov

Kakaovník Pravý za rok vyprodukuje v priemere 35 plodov. To predstavuje také množstvo kakaových bôbov, ktoré postačí na výrobu približne 1,75 kg čokolády.

Vďaka ročnej úrode jedného stromu kakaovníka máme možnosť vyrobiť približne 18 čokolád.

Za hrsť kakaových bôbov. čokoládové bôby

4. Kakaové bôby fungovali ako platidlo

Kakao bolo u mezoamerických obyvateľov (Mayovia a Aztékovia) natoľko vzácne, že ho používali ako platidlo, na nákup čohokoľvek, od avokáda až po morky. Králik mal napríklad hodnotu desať kakaových bôbov a otrok sto.

5. Prvá tabuľka čokolády bola vyrobená v roku 1847

Prvú tuhú čokoládovú tyčinku zaviedla do výroby firma J. S. Fry & Sons z Bristolu v Anglicku až v roku 1847.

6. Najväčšia čokoládová tyčinka vážila viac ako 5 ton

Najväčšia čokoládová tabuľka bola vytvorená spoločnosťou Thorntons v Spojenom kráľovstve, v meste Alfretone dňa 7. októbra 2011. Vážila 5 792,50 kg.

Najväčšia čokoládová tyčinka, podľa plochy, merala 383,24 m2 a za tento kúsok sa postavili Frits van Noppen, Jeroen Hollestein, Niek Verhoeven a Simon Koster v Holandskom Rotterdame 6. februára 2020.

Pri predstave na čokoládu takejto veľkosti sa nám začínajú zbiehať slinky. Je to tak aj na vašej strane? Ak áno, neváhajte a nazrite do našej ponuky čokolád v Eshope Nestville Chocolate.

7. Mliečna čokoláda je najobľúbenejší typ čokolády

Vďaka svojej svetlohnedej farbe, krémovej textúre a sladkej chuti je mliečna čokoláda všeobecne považovaná za najobľúbenejší typ čokolády. Tento názor zastáva až 47% ľudí, 37% preferuje tmavú, respektíve horkú čokoládu, 10% bielu a 6% ľudí si rado vychutná akýkoľvek typ čokolády.

8. Čokoláda sa rozpúšťa už pri teplote 30 stupňov

Pri teplote v rozmedzí 30 až 34 °C dosahuje čokoláda bod topenia. Topenie čokolády je výrazne nižšie, ako teplo ľudského tela. To vysvetľuje, prečo sa bežne topí, pri držaní v rukách, alebo prečo sa príjemne rozpúšťa na jazyku.

Čokoládové Fondue - Rozpustená čokoláda pochúťka z kakaa

9. Horúca čokoláda bola prvou pochúťkou z kakaa

Pôvodná čokoláda bola horúca a horká tekutina, zmiešaná s korením, alebo kukuričným pyré.

Informáciu o čokoláde a spôsob jej prípravy priniesol do Európy ako prvý španielsky dobyvateľ, Hernando Cortéz, ktorý znalosti o výrobe horúceho nápoja „xocolatl“, čo v indiánskom jazyku znamená ovocie a voda, získal pri dobývaní Mexika. 

Čokoláda naberala formu, akú poznáme dnes až v 19. storočí vďaka menám ako je Daniel Peter, Casparus van Houten alebo Rudolf Lindt.

10. Čokoláda predstavuje cenný zdroj energie

Vďaka malému kúsku čokolády dokáže človek získať dostatok energie na približne 50 m chôdze. Ak ste si dopriali 100 gramov čokolády, určite si vyčlente na prechádzku aspoň 45 minút.

Nestville Chocolate logo

Zaujala vás téma čokolády? Neváhajte a prečítajte si viac v článkoch Cesta čokolády do Starej Ľubovne alebo Čokoláda a jej blahodárne účinky

Viac z diania v našej čokoládovni Nestville Chocolate nájdete na našom profile na Facebooku alebo Instagrame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *