Nestville Open Fest (24. – 25. 06. 2023) – Predaj lístkov už len na mieste

Sladké potešenie a pre mnohých z nás odmena za splnené každodenné povinnosti obsahuje pre naše telo užitočnú ingredienciu, kakao. Od malého množstva v bielej a mliečnej čokoláde, až po 70 % a viac v tmavej čokoláde. 

A práve základná zložka čokolády prináša mnoho pozitívnych účinkov telu aj duši. 

Nestrácajme preto čas a pozrime sa na výhody, ktoré vám táto maškrta prináša. 

Čokoláda ako prirodzený antioxidant

Čokoláda predstavuje bohatý zdroj antioxidantov, konkrétne polyfenoly. Ich zdrojom je napríklad čaj, olivový olej, vlašské orechy a mnohé iné rastlinné zdroje.

Aký úžitok z antioxidantov máme? 

Zvýšením antioxidantov dochádza k spomaleniu starnutia najmä mozgových buniek a znižuje sa riziko demencie aj inzulínovej rezistencie. 

Ako príklad si predstavte, čo sa stane s nakrájaným jablkom po tom, ako celý deň ostane na stole. Áno, presne tak. Jeho dužina zhnedne. Presne to spôsobujú voľné radikály s bunkami v mozgu. Čo robia antioxidanty? Obrazne povedané, spomaľujú hnednutie dužiny.

Zníženie krvného tlaku

Dobrá správa pre každého, kto bojuje s vysokým krvným tlakom. Už pravidelný príjem od 1,5 do 100 gramov kakaa denne dokáže efektívne redukovať tlak a pomôcť v boji s hypertenziou. 

Tlak ale stúpa počas bežného dňa každému z nás. Zdvihnúť ho dokáže kolega v práci deti s poznámkou alebo zlou známkou zo školy, vlasy v umývadle alebo nie jedna chvíľa strávená v zápche.

Každému v týchto situáciách odporúčame tabuľku čokolády. Bude vám hneď lepšie. A to doslova. Po zahryznutí sa do čokolády prebieha v našom tele mnoho ďalších procesov.

Veru, nielen znížený tlak ale aj zlepšenie nálady! O tom ale v ďalšom bode. 

Zlepšenie nálady 

Už pri prvých okamihoch konzumácie najobľúbenejšej sladkosti sa uvoľňuje prirodzený stabilizátor nálady, serotonín. Vďaka hormónu šťastia zažívame pri konzumácii čokolády zmyslové potešenie a s ním spojené príjemné pocity. 

Hormón serotonín je veľmi nápomocný v období, ktorým si pravidelne prechádza nežnejšie pohlavie. V týchto dňoch sa v ženskom tele výraznejšie produkuje hormón kortizol, inak známy ako stresový hormón. Kakao vďaka vysokému obsahu horčíka znižuje stres, zlepšuje náladu a ďalšie zložky čokolády ako sacharidy a soli pozitívne ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu. 

Čokoláda je vhodnou zložkou stravy aj pre tehotné ženy vďaka jej protistresovým účinkom. A nie len pre ne. Ak je stres súčasťou vašich bežných dní, zaveďte malé porcie čokolády aj do vášho jedálnička. 

Majte však na pamäti, že je potrebné vyberať z tmavých čokolád s vysokým obsahom kakaa.

Zlepšuje funkcie mozgu

Spomenuli sme vplyv čokolády na krvný tlak, avšak čokoláda čistí aj mozgové dráhy, čo zlepšuje prietok krvi a podporuje funkčnosť mozgu bez akýchkoľvek ťažkostí. 

Výsledky ukazujú, že už po niekoľkých týždňoch regulovaného príjmu kakaových produktov sa zvyšuje funkčnosť mozgu a prietok krvi o 8 až 10% a už 19 gramov čokolády denne je viac než dosť na zníženie rizika mozgovej príhody.  

Čokoláda a dýchacie cesty

Kakao obsahuje okrem antioxidantov aj úžasné zložky nazývané teobromín, ktorý zmierňuje kašeľ a teofylín, ktorý pozitívne pôsobí na pľúca a zmierňuje zápaly. 

Obe zložky podporujú dobrú kondíciu dýchacích ciest. V odbornej literatúre sa dokonca môžeme stretnúť s prípadmi, kedy bola čokoláda odporúčaná pacientom na zmiernenie prejavov astmy.

Blahodárne účinky pre pokožku

Čokoláda je prospešná aj pre zdravie buniek v pokožke. Kakao pozitívne vplýva na zlepšenie textúry pokožky, krvného obehu a hydratáciu buniek vo vašej pokožke, vďaka čomu pomáha odstrániť tmavé škvrny, odumreté bunky a akné. 

Bohatý zdroj horčíka, železa a vlákniny

Horčík a železo sú základnými minerálmi, ktoré získavame z každodennej stravy. 

Horčík, ako sme vyššie spomenuli, znižuje stres a napätie tým, že potláča uvoľňovanie stresového hormónu kortizolu. Príjem väčšieho množstva vo vašej strave môže zlepšiť pamäť, koncentráciu, náladu aj spánok.

V 100 gramoch tmavej čokolády s obsahom aspoň 70% kakaa sa ukrýva konkrétne 58% horčíka a 67% železa z odporúčanej dennej dávky a 11 gramov vlákniny. 

Tmavá čokoláda podporuje dobré črevné baktérie

Nečakanou výhodou tmavej čokolády pre zdravie je zvýšenie prospešných baktérií vo vašom tráviacom trakte. Pôsobenie čokolády v tráviacom trakte môžeme porovnať s probiotikami. Udržuje stabilné hladiny dobrých baktérií a „zlé“ baktérie drží pod kontrolou.

Konzumácia tmavej čokolády vás môže urobiť inteligentnejšími

Konzumácia horkej čokolády môže zlepšiť vašu schopnosť učiť sa, sústrediť sa a pamätať si. Jej príjem má ochranný účinok na nervovú sústavu a zvyšuje plasticitu mozgu čo je znak, ktorý je spojený so zvýšenou inteligenciou.

Štúdia Franz H. Messerliho uvádza, že existuje vzťah medzi spotrebou čokolády v krajine a počtom nositeľov Nobelových cien. Možno to znie ako vtip, ale nie je. Štúdia bola publikovaná popredným  svetovým lekárskym časopisom New England Journal of Medicine. 

Dopriať si teda čokoládu?

Posledný a podstatný bod pri téme čokoláda je mnohokrát kladená otázka: “Ako často konzumovať čokoládu?”, na ktorú nadväzuje: “Aká dávka čokolády je zdravá?” a posledná: “Aký typ čokolády je najvhodnejší?”.

Odpoveďou je nasledujúci výrok. Čokoláda je pochúťka, ktorú by ste si mali dopriať príležitostne a v malých porciách, nie zdravá výživa.

Základ úspechu je kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa. V malom množstve. Príležitostne. A najlepšie v kruhu najbližších. 

Viac z diania v našej čokoládovni Nestville Chocolate nájdete na našom profile na Facebooku alebo Instagrame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kde nás nájdete

ADRESA

Nestville Chocolate

Hniezdne 471
065 01 Hniezdne
Slovensko

PONDELOK – ŠTVRTOK

10 00 - 20 00

PIATOK – NEDEĽA

10 00 - 22 00