Čokoláda. Povráva sa, že dokáže urobiť radosť každému človeku. Narodeninová bonboniéra, horúce nápoje, alebo čokoládové čipsy. Znie to tak sladko. Však? 

Priznajme si to, podmanila si nás. Je nám blízka a zároveň, vďaka nášmu unikátnemu projektu Nestville Chocolate, je k vám o niečo bližšie. Príbeh čokolády zo severného Spiša, na ktorý nadväzujeme, sa začal písať niekoľko storočí pred nami. V roku 2019, to bolo presne 500 rokov, od prvého stretnutia osvieteného sveta s čokoládou. 

Ale bola to vôbec čokoláda, ako ju poznáme dnes? 

Zistite, ako sa prvá čokoláda dostala skrz oceán, šľachtické rody v Európe a Ľubovniansky hrad až k vám, v novom šate prostredníctvom Nestville Chocolate. 

Čokoládové bôby pred pražením

Čokoláda, ako dar od Bohov pre vyspelé civilizácie Ameriky

Predstavte si nápoj. Ale pozor! Horúca čokoláda z pohodlných kaviarní to nie je. Pôvodná čokoláda bola horká tekutina, zmiešaná s korením, alebo kukuričným pyré. Neznie to lákavo, však? Pre nás nie, ale jej blahodárne účinky boli lákadlom pre pôvodných obyvateľov Ameriky. 

Prvou civilizáciou, s ktorou sa čokoláda spája, boli Olmeci a ich predkovia.  Používali ju pri náboženských rituáloch, alebo ako nápoj s liečivými účinkami. Konkrétny spôsob spracovania sa nám síce nezachoval, ale nie je sa čomu diviť. Prvé zmienky sa datujú do neuveriteľného roku 1750 pred Kristom. 

Historická mapa Ameriky

Naopak, Mayovia, zanechali niekoľko dochovaných spisov o kakau a jeho prepojení s božstvami a spoločenskými udalosťami. Nápoj pripravovali miešaním pasty z pražených kakaových semien s vodou, čili papričkami a kukuričnou múčkou, alebo vanilkou. Zmes opakovane prelievali, kým sa na vrchu neobjavila hustá pena. 

Využitie kakaa bolo všestranné a neskončilo pri príprave čokolády. Používalo sa pri oficiálnych obradoch,  náboženských rituáloch a liečiteľstve. Kakao, ale aj nádoby na jeho podávanie a nástroje na spracovanie, predstavovali vzácne dary pri svadobných obradoch.

Kakaové bôby, dokonca slúžili ako platidlo, na nákup čohokoľvek od avokáda až po morky. Králik mal, napríklad, hodnotu desať kakaových bôbov, otrok sto a “najstaršie povolanie” osem až desať bôbov. 

Do roku 1400 nášho letopočtu,  v Amerike prevzala nadvládu ríša Aztékov. Samotní Aztékovia neboli schopní kakao dopestovať. Získavali ho od všetkých podmanených kmeňov, ktoré to dokázali. Vďaka daniam, vyplácaným vo forme kakaových bôbov. 

Aj španielski dobyvatelia zanechali záznamy o hodnote kakaových bôbov, pričom poznamenali, že za sto zŕnok sa dal kúpiť moriak, alebo kanoe plné sladkej vody. Určite poznáte rozprávku soľ nad zlato. Náš príbeh by sa mohol volať kakao nad zlato.

Spomenuli sme španielskych dobyvateľov? Áno! Skrze dobrodruhov zo starého kontinentu na opačnej strane sveta sa začal písať príbeh čokolády v Európe.

Obrázok zobrazujúci pitie nápoja historickými postavami

Príbeh čokolády na pozadí stretu civilizácií

Moderná história čokolády sa v Európe začala písať v 16. storočí, kedy španielsky dobyvateľ, Hernando Cortéz, priviezol znalosti o výrobe horúceho nápoja „xocolatl“, čo v indiánskom jazyku znamená ovocie a voda. Pri dobývaní Mexika, spoznal receptúru a chuť čokolády vyšľahanej do lahodnej peny. Tá sa podávala pri slávnostnom stretnutí s vládcom Aztékov – Montezumom. Vďaka tomuto zážitku, pochopil, prečo je to dar od bohov a ako ho spracovať do chutnej formy.

Čokoláda sa stala v Európe veľmi cenným nápojom, práve vďaka dobyvateľom a dobrodruhom, ktorí krátko po roku 1500 začali objavovať tajomstvá Ameriky. 

Vďaka šlachte prichádza čokoláda aj na územie Slovenska

V 16. storočí, čokoláda postupne prenikla zo Španielskeho kráľovského dvora do Francúzska, vďaka španielskej princeznej Anne Habsburskej. Zázračný nápoj naberal na popularite, v prvých dekádach, ale iba medzi šľachticmi. 

Postupne sa v priebehu desaťročí rozšírila čokoláda aj medzi ďalšie vznešené rody v Európe. Zvučným menom v (nie len) našom príbehu čokolády je Mária Terézia. Uhorská a česká kráľovná z rodu Habsburgovcov, bola veľkou milovníčkou sladkej maškrty. Počuli ste niekedy o čokoládovej polievke, jej obľúbenom jedle? Ak nie, určite vás už samotný názov presvedčí o jej náklonnosti k čokoláde.

Pomocou Márie Terézie, sa čokoláda dostala k poľskej kráľovne Márii Jozefe, ktorá bola majiteľkou Ľubovnianskeho hradu. V tomto bode sa končí cesta čokolády, z ďalekej a nepoznanej Ameriky, k nám na Spiš. 

Akokoľvek, stále to nie je čokoláda, ako ju poznáme dnes. Práve naopak. Musela prejsť mnohými zmenami. Pozrime sa spoločne, komu vďačíme za tvar a chuť dnešnej čokolády. 

Tabuľková mliečna čokoláda

Čokoláda, ako ju poznáme dnes

Na tabuľkovú čokoládu, ako ju poznáme dnes, sme si museli počkať. Konkrétne do začiatku 19. storočia. Vďaka za jej vznik, sa pripisuje Casparusovi van Houtenovi a jeho metóde lisovania tuku (kakaového masla) z pražených kakaových bôbov. 

Rok 1876. V tomto roku, švajčiar Daniel Peter, prišiel s nápadom, pridať do čokolády mlieko a cukor. Vďaka nemu sa zrodila prvá mliečna čokoláda

Ďalší Švajčiar, prichádza o štyri roky neskôr. Jeho meno je Rudolf Lindt a vynašiel konšovací (miešací) stroj. Vďaka nemu vieme docieliť zamatovo jemnú štruktúru čokolády.

Vzrušujúca cesta čokolády

Cesta čokolády, od horkého nápoja, až po jemnú pochúťku, bola dlhá a strastiplná, ale zároveň vzrušujúca. Z jej histórie vychádza naše nadšenie a motivácia, vytvárať pochúťku, postavenú na tradícii, dostupnú široko-ďaleko. Ale najmä vám všetkým, ktorý nás v Nestville Chocolate navštívite. Príďte a získajte krásne spomienky, ktoré sa objavia vždy pri vyrieknutí slova čokoláda.

Viac z diania v našej čokoládovni Nestville Chocolate nájdete na našom profile na Facebooku alebo Instagrame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *