Výroba čokolády

Čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka Theobroma cacao, ktorý rastie v tropických oblastiach. Je veľmi náročný na pestovanie a podmienky. Plody kakaovníka rastú priamo na kmeni. Majú tvar malej rugbyovej lopty a vo vnútri ukrývajú kakaové bôby. Tie sú v surovej podobe pokryté bielou tekutinou. Zber plodov prebieha 2 krát ročne.

História čokolády

Kakaové bôby si svoje miesto v dejinách našli už pred tromi tisíckami rokov. Mayovia, Olmecovia a Aztékovia sa z nich neskôr naučili vyrábať nápoj, ktorý ďaleko predbehol iné spôsoby konzumácie čokolády. Aztékovia verili, že kakaovník je vzácny strom, ktorý je symbolom života a plodnosti – ak sa to vynechá, kontext sa nestratí.

Základom čokolády je kakao, ktoré sa získava z bôbov tropického stromu kakaovníka (v gréčtine Theobroma Cacao – božský pokrm). Veľké kakaové plantáže sa nachádzajú v okolí rovníka v západnej Afrike, ale najkvalitnejšie kakaové bôby rastú na stromoch v strednej a južnej Amerike.

Spracovanie čokolády

Historická cesta čokolády na severný Spiš

Píše sa rok 1519 a Hernando Cortéz, vyslanec španielskeho dvora kolonizuje nový svet a ochutnáva po prvýkrát kakaový nápoj na území dnešného Mexika. Na spiatočnú cestu si Hernando berie kakao a spolu s ním recept na kakaový nápoj do Španielska. Tam v roku 1528 predstavuje kakao na kráľovskom dvore kráľovnej Izabele a kráľovi Ferdinandovi.

E-shop

Vychutnajte si čokoládu doma alebo obdarujte svojho blízkeho darčekovým balením. Odteraz jednoducho s možnosťou objednávky online.

Ručná výroba

Výroba čokolády je špecifická vec. Preto všetky objednávky prijímame počas týždňa a každý štvrtok expedujeme zásielky.

Doručenie

Objednaný sladký balík vám zašleme kuriérskou spoločnosťou. Zaplatiť môžete dobierkou, prevodom alebo jednoducho kartou.