Je lahodná, jemná, rozplývajúca sa na jazyku taká je naša ČOKOLÁDA. Dnes vás prevediem ako sa taká čokoláda vyrába.

Zber kakaových plodov

Čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka Theobroma cacao, ktorý rastie na stromoch v tropických oblastiach. Majú tvar malej rugbyovej lopty a vo vnútri sa ukrývajú kakaové bôby, ktoré v surovom stave sú pokryté bielou tekutinou. Zber plodov prebieha 2-krát ročne.

Fermentácia

Kakaové bôby zrejú niekoľko dní pod banánovými listami v prirodzenom teple trópov kedy prebieha kvasený proces kde sa dužina na kakaových bôboch rozpustí a odtečie. Potom sa kakaové bôby rozprestrú na rohožiach a schnú niekoľko dní. Keď majú dostatočne nízku vlhkosť putujú do tovární, kde sa pražia a zbavujú šupiek.

Čistenie, praženie a mletie

Bôby sa vysypú do špeciálneho stroja vybaveného systémom kéf, magnetov, sieti a prúdu vzduchu, ktoré odsávajú drobné nečistoty. Tajomstvom dobrej čokolády spočíva tiež v pražení. Bôby sa pražia asi 30 minút pri teplote 130-150 stupňov. Akonáhle bôby vychladnú, oddelí sa tlakom valcov nepotrebná šupka od jadier. Nakoniec stoj jadra naseká nahrubo. Nasekané jadra sa pomelú, aby ich neskôr bolo možné rozdeliť na dve základné zložky – kakaové maslo a kakaový prášok.

Kakaový prášok a kakaové maslo

Kakaová hmota ešte obsahuje kakaové maslo a kakaový prášok. Najprv sa z kakaovej hmoty oddelí hodnotný tuk, zahrieva sa na 80-90 stupňov celzia a potom sa preleje do hydraulického lisu. Po vylisovaní masla ostane z kakakovej hmoty čistá usadenina, ktorá sa rozmelie na jemný kakaový prášok, ktorý poznáme ako KAKAO.

Konšovanie

Počas konšovania sa čokoládová hmota spracováva v obrovských miešacích zariadeniach, kde sa vetrá a temperuje. Z krupicovej hmoty vzniká lesklá, jemne tekutá substancia. Konšovaním sa tiež odstraňuje horkosť a nežiadúce aromatické látky, čokoláda sa zjemňuje a harmonizuje.

Temperovanie

Posledným krokom je temperovanie čokolády, čiže zahriatie a následné ochladenie, aby sa vytvorila správna kryštalická štruktúra kakaového masla. Potom sa čokoláda zahreje na presnú teplotu, ktorá závisí od druhu čokolády a nalieva sa do foriem, kde stuhne a je pripravená na konzumáciu.

Ak ťa o čokoláde zaujíma viac, pozývam ťa do našej Nestville Chocolate, a to 18-19.2.2023. Kde ti predstavíme históriu čokolády, výrobný proces a ochutnáš až 4 druhy čokolády a nakoniec si vyrobíš a ozdobíš svoju vlastnú čokoládu.