Sušenie ovocia je vynikajúci spôsob, akým dokážeme spracovať plody našich záhrad a sadov na ďalšie mesiace. Sušenie ovocia mrazom je ale o úroveň vyššie.

Čo znamená pojem lyofilizované ovocie? Aké sú výhody tohto procesu spracovania? Prečo tvorí s čokoládou dokonalú kombináciu?

V nasledujúcich riadkoch všetko radi vysvetlíme. Tak smelo do čítania!

Lyofilizované ovocie

Komu vďačíme za lyofilizované ovocie? 

Úspech lyofilizovaného ovocia započal najmä vďaka NASA. V NASA totiž potrebovali dopraviť na obežnú dráhu čo najkvalitnejšie potraviny s čo najmenšou váhou. Dostať človeka do vesmíru je výzva, ale nie jediná. Aj kozmonauti potrebujú jesť.  

Čo je lyofilizované ovocie?

Lyofilizovanie je proces, kedy sa pri nízkom tlaku znižuje teplota na -60 až -70 stupňov. Cieľom procesu je vytvorenie vákua, čoho následkom je sublimácia vody. Ovocie si vďaka tomu zachováva všetky nutričné hodnoty, tvar i arómu. Jediné čo sa zmení, je intenzita chuti a váha.

Čo si znamená zmena váhy? Predstavte si 300 až 500 kg čerstvého ovocia. Toľko môže byť jedna dávka v procese sušenia mrazom. Po ukončení procesu sa váha ovocia zredukuje na 30, až 40 kg.

Celkom slušné. Však?

Kombinácia belgická čokoláda a lyofilizované ovocie

Najväčšie výhody mrazom sušeného ovocia

Medzi najväčšie výhody môžeme zaradiť:

Takže smelo do sušenia mrazom! Alebo nie?

Veru nie. Tento proces si v skutočnosti vyžaduje pokročilé a výkonné zariadenia, ktoré v bežnej domácnosti určite nenájdete. Na domáce lyofilizovanie ovocia si budeme musieť ešte počkať. 

Na mieste je ale otázka čo majú čokoláda a lyofilizované ovocie spoločné?

Čokoláda a lyofilizované ovocie tvoria dokonalú kombináciu

Pri výrobe čokolády, je pre nás prirodzenou túžbou nájsť spôsob, ako dosiahnuť čo najlepšiu konzistenciu a chuť čokolády. Dokážeme to dosiahnuť mnohými spôsobmi. Kombináciou čokolády a korenín, slaných praclíkov, exotického ovocia alebo experimentovaním s obsahom kakaa alebo iných ingrediencií. 

Zo skúseností ale vieme, že lyofilizované ovocie a čokoláda je tým najlepším rozhodnutím. 

Pýtate sa prečo?

Zhrnuli sme to nasledovne: 

Veríme, že pri návšteve nášho Nestville Chocolate dáte šancu tejto vynikajúcej kombinácii. Pre prípad, že ste od nás veľmi vzdialení, neváhajte a odhaľte pestrú ponuku chutí v našom eshope


Viac z diania v našej čokoládovni, Nestville Chocolate, nájdete na našom profile na
Facebooku alebo Instagrame.