Sušenie ovocia je vynikajúci spôsob, akým dokážeme spracovať plody našich záhrad a sadov na ďalšie mesiace. Sušenie ovocia mrazom je ale o úroveň vyššie.
Čo znamená pojem lyofilizované ovocie? Aké sú výhody tohto procesu spracovania? Prečo tvorí s čokoládou dokonalú kombináciu?
V nasledujúcich riadkoch všetko radi vysvetlíme. Tak smelo do čítania!
Komu vďačíme za lyofilizované ovocie?
Úspech lyofilizovaného ovocia započal najmä vďaka NASA. V NASA totiž potrebovali dopraviť na obežnú dráhu čo najkvalitnejšie potraviny s čo najmenšou váhou. Dostať človeka do vesmíru je výzva, ale nie jediná. Aj kozmonauti potrebujú jesť.
Čo je lyofilizované ovocie?
Lyofilizovanie je proces, kedy sa pri nízkom tlaku znižuje teplota na -60 až -70 stupňov. Cieľom procesu je vytvorenie vákua, čoho následkom je sublimácia vody. Ovocie si vďaka tomu zachováva všetky nutričné hodnoty, tvar i arómu. Jediné čo sa zmení, je intenzita chuti a váha.
Čo si znamená zmena váhy? Predstavte si 300 až 500 kg čerstvého ovocia. Toľko môže byť jedna dávka v procese sušenia mrazom. Po ukončení procesu sa váha ovocia zredukuje na 30, až 40 kg.
Celkom slušné. Však?
Najväčšie výhody mrazom sušeného ovocia
Medzi najväčšie výhody môžeme zaradiť:
- fakt, že ide o prírodný produkt, ktorý neobsahuje žiadny pridaný cukor
- ovocie si zachováva všetky nutričné hodnoty, tvar i arómu
- predĺži sa trvanlivosť spracovaného ovocia
- znižuje sa hmotnosť potravín
- eliminuje sa väčšina mikrobiálnych nečistôt
Takže smelo do sušenia mrazom! Alebo nie?
Veru nie. Tento proces si v skutočnosti vyžaduje pokročilé a výkonné zariadenia, ktoré v bežnej domácnosti určite nenájdete. Na domáce lyofilizovanie ovocia si budeme musieť ešte počkať.
Na mieste je ale otázka čo majú čokoláda a lyofilizované ovocie spoločné?
Čokoláda a lyofilizované ovocie tvoria dokonalú kombináciu
Pri výrobe čokolády, je pre nás prirodzenou túžbou nájsť spôsob, ako dosiahnuť čo najlepšiu konzistenciu a chuť čokolády. Dokážeme to dosiahnuť mnohými spôsobmi. Kombináciou čokolády a korenín, slaných praclíkov, exotického ovocia alebo experimentovaním s obsahom kakaa alebo iných ingrediencií.
Zo skúseností ale vieme, že lyofilizované ovocie a čokoláda je tým najlepším rozhodnutím.
Pýtate sa prečo?
Zhrnuli sme to nasledovne:
- Zachovaná pôvodná chuť a vôňa ovocia obohacuje zážitok z čokolády
- Pri spracovaní nemení tvar
- Dokonalá chrumkavosť podporuje pôžitok z čokolády
- Je vhodné pre všetkých (žiadne pridané konzervanty, alebo cukor)
- Je ľahké (čokoláda s lyofilizovaným ovocím je vhodnou voľbou pre snack na túry alebo výlety)
- Ovocie si zachová všetky vitamíny a minerály + čokoláda s vysokým obsahom kakaa = ideálna kombinácia
- Dlhá trvanlivosť dodáva istotu, že čokoláda, ktorá opúšťa našu výrobu, pretrvá dlhé obdobie
Veríme, že pri návšteve nášho Nestville Chocolate dáte šancu tejto vynikajúcej kombinácii. Pre prípad, že ste od nás veľmi vzdialení, neváhajte a odhaľte pestrú ponuku chutí v našom eshope.
Viac z diania v našej čokoládovni, Nestville Chocolate, nájdete na našom profile na Facebooku alebo Instagrame.